Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Zlatni omjer u modernom CSS-u

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas
www.cssglobe.com

www.cssglobe.com

Christos Chiotis s odličnog cssglobe.com portala objavio je zanimljiv članak u vezi pravilnog omjera elemenata pri izradi modernog CSS dizajna. Osim lijepih slikica i kick ass flash animacija važno je prezentirati ono najbitinije, a to je sadržaj. Slijedeći neka osnovna pravila vaša stranica služiti će svojoj svrsi i namjeni. Dobro je napomenuo gore navedeni autor da je savršen dizajn suptilan i da pomaže posjetiteljima u korištenju stranica, a ne da samo potiče na divljenje.

Možete imati najljepšu stranicu na svijetu ali ako nemate i sadržaj koji će ponovno privlačiti posjetitelje, vaš trud pada u vodu i jednostavno postaje one visit page… Ideja o zlatnom omjeru (1.6180339887) u matematici i umjetnosti nastala je još u davno doba Renesanse kada su umjetnici po toj formuli proporcionalno pozicionirali elemente u svojim radovima. Na sličan način i autor ovog članka provodi tu ideju manipulirajući elementima web stranice množenjem ili dijeljenjem s brojem 1.6180339887. Pročitajte cijeli članka te razmislite o toj ideji, vjerojatno ti svi Renesansi umjetnici nisu bili bedasti 🙂

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

2 komentara

 • web dizajn kaže:

  Webmasteru,

  Ta zlatna razmera je možda interesantna zato što su elementi na web stranici asimetrični ili u debalansu. Asimetrija po horizontali na web stranici uvodi u statičnu stranicu elemente dinamičnosti odnosno kretanja elemenata.

  Ljudsko oko i psiha teži harmoniji, simetriji i balansu i samim tim na asimetričnim stranicama mi težimo da pokrenemo elemente te stranice i naravno time je činimo zanimljivijom.

  A što se tiče zlatne razmere ona ima svoj smisao jer nekako uvodi proporciju u asimetričnu stranicu. Proporcija se ogleda u tome što je na primer sadržaj 2 puta širi od dela za navigaciju. A opet naša psiha traži u svemu i element proporcije.

  Ko zna možda u tom zlatnom razmeru ima još dodatnih elemenata i skrivenih značenja.

 • I agree with you. A što se tiče zlatne razmere ona ima svoj smisao jer nekako uvodi proporciju u asimetričnu stranicu. Proporcija se ogleda u tome što je na primer sadržaj 2 puta širi od dela za navigaciju. A opet naša psiha traži u svemu i element proporcije.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">