Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako jednostavno napraviti aktivni link u CSS-u

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas
Primjer aktivnog linka

Primjer aktivnog linka

Kroz ovaj jednostavan tutorijal naučit ćete napraviti cool css efekt koji ne samo da dobro izgleda već je i koristan. Na gornjoj slici možete vidjeti primjer. Princip je isti kao i u našem primjeru samo što je korištena tab navigacija.

Na većini web stranica link u navigaciji je označen radi lakšeg snalaženja posjetioca. To je osnova usability-a ali zna biti gnjavaža ako na svakoj stranici treba prilagoditi kodove. Srećom, i za to postoji jednostavno rješenje.

Kao prvo treba dodati class svakom linku:

npr: linku Početne stranice dati klasu “home”, linku O nama dati klasu “o-nama”, linku Kontakt dati klasu “kontakt” … itd

Zatim treba dodati class tagu na svakoj stranici i to na način:

Za početnu stranicu: <body id=”home”>
Za stranicu o nama: <body id=”o-nama”>
itd…

Nakon toga treba dodati css, npr:

#home .home, # o-nama .o-nama, #kontakt .kontakt
{
/*ovdje dođu željene postavke aktivnog linka: */
color:#000000;
background: #ffffff;
}

I to je sve. Link aktivne stranice uvijek će biti drugačiji od neaktivnih linkova, a može biti drugačiji i od postavki na a:hover.

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

4 komentara

 • Korisnik kaže:

  pa jeli lakse napraviti jedan id ili jednu class-u i na svakoj stanici koristiti samo taj jedan id za trenutnu stranicu, zasto raditi home .home, # o-nama .o-nama, #kontakt .kontakt kada je dovoljno samo napraviti #trenutna ili .trenutna

 • Weberica kaže:

  Oprosti, ovo je stari post i u međuvremenu su se kodovi zbrčkali pa je bilo nejasno, sada sam ispravila. Dakle, svaki link (Home, O nama, Kontakt…) dobije svoju klasu (.home , .o-nama, .kontakt…)
  Body svake stranice dobije svoj id (#Home, #O-nama, #kontakt)

  Znači samo kada body id bude isti kao klasa linka znači da je ta stranica aktivna
  Npr. samo stranica kontakt.html imati će body id #kontakt i link class .kontakt i u tom slučaju će link kontakt biti druge boje nego ostali (jer tako kaže css)

  kužiš?

  • Korisnik kaže:

   Kuzim, ali mislim da nema potrebe raditi na body-u nista, jednostavno u css-u napraviti jedanu classu npr .aktivni i urediti ga po svojoj zelji, na stranci kontakt dodamo samo kod linka kontakt class .aktivni i to je to, nema potrebe dirati body

 • weberica kaže:

  a da, može i tako 🙂

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">