Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Izrazi i pojmovi u web dizajnu

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Ovdje su navedeni neki OSNOVNI POJMOVI I IZRAZI koje web dizajneri koriste, a klijenti često ne razumiju, pogotovo ako ne govore engleski. Pokušati ćemo kratko i jednostavno odgovoriti na pitanja – što je Mockup, wireframe, vektor format, layout, template … ?

Mockup i Wireframe

Oba  izraza koriste se za skicu. Bilo da je nacrtana ručno ili pomoću softvera, skica pokazuje koji elementi i gdje će se nalaziti na web stranici, ali ne prikazuje boje, vrstu fonta, pravu veličinu elemenata i slično.

wireframe, mockup

wireframe - mockup primjer

Wireframe i Mockup – više

Template

Template znači predložak. U web dizajnu taj izraz se koristi za dizajn izrađen u photoshopu ili sličnom programu a detaljno prikazuje kako će web stranica izgledati. Sadrži sve elemente, vrstu fonta, boje i ostale detalje dizajna.

web design template

web design template - detalj

U web developmentu taj izraz se koristi za gotovi , ukodirani dizajn koji se može editirati, znači umetnuti tekst, fotografije i slično. Drugi izraz za template bio bi “master page” ili po domaći  “špranca”.

Template obično sadrži samo “dummy text”, najčešće “lorem ipsum” .

više….

Lorem ipsum dummy text

U grafičkom i web dizajnu “dummy text” se koristi da bi se prikazalo kako će izgledati tekst koji dolazi na to mjesto – vrsta fonta, tipografija, položaj, širina stupca itd. Najčešće se koristi “Lorem ipsum”  latinski tekst koji je napisao Ciceron, ali je izmjenjen tako da nema smisla.

Layout

Layout je dio grafičkog ili web dizajna koji određuje raspored elemenata (sadržaja) na stranici. Pojednostavljeno rečeno – određuje se broj kolona, gdje će se nalaziti tražilica, gdje izbornik itd…

više….

Header

Gornji dio (web) stranice na kojem se uvijek nalazi logotip. Proteže se preko cijele širine web stranice a visina mu može varirati.

Footer

Donji dio (web) stranice , sasvim u podnožju. Obično sadrži podatke o copyrightu, link na str. firme koja je stranicu izradila i slično ali može sadržavati i puno više podataka . Proteže se preko cijele širine web stranice, a visina mu može varirati.

Content

Sadržaj web stranice, sve fotografije i tekst koji nisu dio samog dizajna stranice.

Freelancer

Freelancer = slobodni umjetnik.

Pojedinac koji se bavi kreativnim, umjetničkim radom/stvaralaštvom i nema registriranu svoju firmu/ obrt niti je stalno zaposlen u nekoj firmi. Freelancer se unajmljuje za svaki pojedini projekt zasebno i plaća preko autorskog ugovora.

Autorski ugovor povoljniji je od Ugovora o djelu jer su manja davanja državi i iznose oko 26%. Autoru se isplaćuje netto iznos na njegov žiro račun a porez i ostala davanja klijent uplaćuje na račun državnog proračuna.

Vektorski format

Dizajneri će od klijenata uvijek zahtjevati logotip u vektorskom formatu. To znači da logo treba imati jednu od najčešćih extenzija: .ai, .eps ili .cdr da bi se mogao izdvojiti od pozadine i povećati na potrebnu veličinu bez da izgubi na kvaliteti.

više…

Web design i web development

Termin web dizajn obično se koristi za osnovni dio izrade web stranica koji uključuje izradu dizajna i kodiranje ili samo izradu dizajna.

Web development je osnovni dio izrade web stranice bez dizajniranja – znači samo kodiranje. To može biti jednostavno kodiranje male statične web stranice ili kompleksnija internet aplikacija, social network servis i slično.

Domena i hosting

Domena je adresa vaše web stranice – npr: www.kroativ.net. Više o domenama već smo pisali na ovdje na kroativu.

Web hosting je usluga koja omogućuje smještaj internet stranice na www. Usluga hostinga (zakupa) plaća se pružatelju te usluge , obično 1x godišnje.

Web 2.0

Pojam koji označava stranice gdje posjetitelj može interaktivno djelovati sa drugim posjetiocima /korisnicima stranice , kao npr. blogovi (kroativ), social networking sites (facebook), video sharing sites (youtube) itd… , znači u suprotnosti sa statičnim stranicama gdje posjetilac može samo pasivno pregledati sadržaj.

Međutim, u web dizajnu se često koristi za određeni stil dizajna koji odlikuje preglednost, veličina slova ugodna za čitanje, veći razmaci između redova, više praznog prostora (white space) a ponekada i za tzv. glossy (sjajni) dizajn, vrlo popularan proteklih godina.

više…

CMS – content management system

Jednostavno rečeno – web stranica sa CMS-om je ona na kojoj vlasnik stranice i/ili admini i/ili posjetioci stranice mogu mijenjati sadržaj, dodavati slike i tekstove, postove i komentare bez znanja kodiranja. Npr. kroativ.net je napravljen u CMS-u.

više…

Web safe fonts

Font je vrsta (oblik) slova. Postoji više vrsta (grupa) fontova kao npr: Serif, Sans Serif , Calligraphy itd… Osnovno što bi web dizajneri i njihovi klijenti trebali znati je da postoje web safe i non safe fontovi.

Safe fontovi znači da su uobičajeni u većini verzija Windowsa, Mac-a, Linux-a itd.. i to su:

Serif: Georgia, Curier New, Times New Roman, Copperplate Gothic Light i Palatino.

Sans serif: Arial, Trebuchet MS, Verdana, Century Gothic, Lucida Sans Unicode, Lucida Console,  Tahoma, Impact, Gill Sans.

Međutim, neće svi uvijek dobro izgledati na webu pa se zato neki od tih fontova manje koriste. Web safe fontovi koriste se uvijek za tekstove, a često i za naslove.

Non safe fontovi danas se koriste uglavnom samo za naslove jer se moraju posebno dodati uz stranicu pa je čine težom što usporava učitavanje stranice.

pogledaj web safe fontove

Web standardi

WWW Consortium (w3c) je međunarodno tijelo koje nadgleda razvoj web standarda kako bi stranice izrađene na taj način bile pristupačne i lake za korištenje. Web standardi su smjernice za ispravno kodiranje HTML, XML i Css kodova. Stranice napravljene po web standardima biti će ispravno kodirane, imati pravilno strukturiran sadržaj, bolju mogućnost kontrole i biti će pristupačne posjetiocima. Također će biti i bolje indeksirane na tražilicama (Google, Yahoo…).

Detaljnije o web standardima

 

SEO

Search Engine Optimization ( skraćeno: SEO ) ili optimizacija web stranica za tražilice ili pretraživače je dio internet marketinga koji se bavi pozicioniranjem web stranica na tražilicama na ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju stranica. Cilj optimizacije je povećanje ciljane posjećenosti web stranica sa tražilica čime se i povećava broj kontakata ili direktna prodaja.

Što je SEO – detaljnije

 

Ako nam/vam  padne na pamet još neki pojam koji bi bio koristan klijentima , budemo nadodali.

 

Slični sadržaj:
Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

11 komentara

 • Ivan kaže:

  Ja bih još dodao razliku između front-end i back-end-a i web safe font…ali mnogo bi se još toga moglo nadodat.

 • mkulas kaže:

  Mogao bi se cijeli sajt napraviti na temu web izraza lol.. no za jednog pocetnika, ovo je i vise nego dosta, ostalo ionako pokupi u svojoj web edukaciji sa vremenom, htio-nehtio 🙂

 • weberica kaže:

  Zapravo, nekidan sam dobila mail sa upitom što znače neki od tih pojmova, a vidim da nisam jedina:
  “Can I suggest that you give us a glossary of your jargon, so we can all speak the same language? None of us here are developers. eg: Headers, Headlines, Article links, Tabs.”

  (sa http://clientsfromhell.net/)

  Naravno da bi ih mogi naredati stotinjak, ali mislim da je ovo prosječnom klijentu sasvim dovoljno.

 • Agata kaže:

  Breadcrumbs, web standards itd.

 • Dražen kaže:

  Za prosječnog klijenta ovo je i previše, za ljude kojima web nije profesija većina navedenih pojmova spada u “španska sela”. Za nekog tko želi nešto naučiti i donekle zagrebati u materiju ovo je više nego dobar odabir bitnih stvari.

 • Hvala na odlicnom tekstu … nisam video puno ovakvih objasnjenja na nasem jeziku … Sve pohvale

 • Marko kaže:

  Ne volim kada mi dizajner za naslove koristi Lorem Ipsum pa kasnije kada dodju pravi naslovi dizajn vise ne funkcionira.

 • Arabba kaže:

  Sve je to dobro dok ne dođe potpuni laik za takve stvari, e ona tek kreću muke dok se sve objasni….

 • rada kon kaže:

  Eto i posle nekoliko godina ima koristi od ovog teksta i objašnjenja. Odlično, sve pohvale!
  U traženju prevoda web izraza da klijentu objasnim neke pojmove, mnogo ste mi pomogli 🙂

 • Lana kaže:

  Riješene napokon neke stare nedoumice!

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">