Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Wacom intuos airbrush & photoshop settings tutorial

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Uz većinu tableta za crtanje dolazi pen (olovka) i njeno korištenje i postavke su jednostavne. No, postavke i korištenje airbrush-a nešto je kompliciranije jer airbrush ima još i dodatni kotačić (stylus wheel) i sami možemo odabrati za što ćemo ga koristiti. Naravno, možemo ga i isključiti pa airbrush koristiti kao olovku. To je ujedno i jedina razlika između intuos olovke (pen) i airbrush-a.

olovke i airbrush

Pa krenimo od početka.

Povećavanje history states i radne memorije u photoshopu

Kao prvo, ako to već prije nismo napravili, bilo bi dobro podesiti photoshop tako da mu povećamo radnu memoriju i history koji će pamtiti.  Naime, prilikom crtanja svaki dodir olovke sa površinom tableta biti će zabilježen i začas se više nećemo moći vratiti na početak.

Idemo na Window / history , kliknemo desnom tipkom miša na vrh kartice / interface options (slika 1)

slika 1

U prozoru koji nam se otvorio klinemo na performance. Ovdje povećamo Memory usage, odaberemo disk na kojem imamo mjesta i povećamo broj History states-a koje će pamtiti. (500 će nam biti dovoljno kako ne bi nepotrebno trošili radnu memoriju). Kliknemo OK i zatvorimo prozor (slika 2)

slika 2

Postavke za intuos tablet i airbrush

Zatim možemo podesiti postavke airbrush-a. Idemo na all programs / wacom tablet/properties. Ovdje možemo odabrati čemu će nam služiti tipka na airbrush-u, na koje programe će se postavke odnositi, koliko će nam biti aktivno područje na tabletu itd… (slika 3)

postavke za wacom intuos tablet i airbrush

slika 3

Postavke za airbrush – veličina

Sada iz alatne trake odaberemo brush tool . Idemo na Window / brushes da nam se otvori docker sa postavkama. Za početak odaberemo običan okrugli kist za oštrim ili mekim rubovima , kliknemo na Shape dynamics i iz padajućeg izbornika odaberemo Stylus wheel.  Na taj način ćemo okretanjem kotačića odrediti veličinu kista. Minimum diametar možemo uvijek staviti na najmanje par % kako nam se linija ne bi prekidala, a maximum diametar će odrediti veličina odabranog kista . (slika 4)

slika 4

Postavke za airbrush – opacity

Opacity ćemo mijenjati pomoću pritiska na tablet . Označimo  Transfer i odaberemo Control: Pen pressure . Koliko će tamna linija biti pri maximalnom pritisku ovisiti će i o postotku koji smo odredili kao Minimum  (slika 5)

slika 5

Na taj način pomoću airbrusha možemo u isto vrijeme mijenjati i veličinu i transparenciju što sa olovkom nije moguće (slika 6)

slika 6

Naravno, možemo postavke odrediti i drugačije, na primjer da kotačićem određujemo transparenciju a pritiskom veličinu kista ili već kako kome odgovara.

Neki brushevi nemaju mogućnost da im se veličina mijenja pritiskom ili pomoću kotačića ali svima možemo kontrolirati Opacity.

Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">