Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako napraviti najjednostavniju transparentnu sliku (Photoshop)

Autor/ica IvanK

Oglas

U ovo tutorialu pokazat cu vam kako uraditi transparentnu sliku.  Takav tip slike korste većinom web dizajneri, transparentna slika koristi se u „kamuflaži“ npr. Loga ili slike uz neku pozadinu bez da našteti vizualnoj ljepoti dizajna. Korištenjem transparentne slike mogu se dobiti vrlo ljepi rezultati i olakšati posao za daljne radove na redizajnu.

Pa krenimo!

Otvorite Photoshop i otvorite novi dokument (ctrl+N).

Najvažnija i jedina stvar koju morate podesiti pri otvaranju novog dokumenta je da u „Background contents“ odaberete transpatent kao vrstu pozadine. Velicinu slike odredite po želji (ja sam korstio 300X150).

Kad smo dokument napravili transparentna dadoteka se odmah može raspoznat po tome da su umjesto bijele ili neke druge podešene pozadine, mali kvadratici u bijelo sivoj boji. Što znaci da dokument nema nitijednu boju.

 

Nakon toga obradite dokument sa nekim tekstom i brush tool-om tek toliko da rubovi dokumenta nisu obuhvaćeni. Tako da vam pokažem najbolji primjer upotrebe transparentne slike.

Nakon što ste završili sa obradom dokumenta otvorite File/Save for Web & Devices… ili „jednostavnim“ pritiskom Ctrl+Alt+Shift+S. Te ce vam se otvoriti prozor koji možete vidjeti na slici ispod.

Ono što je bitno u ovom dijelu je da se dokument ne sačuva kao JPG slika, vec kao GIF ili PNG. Na checkbox odaberite „Transarency“ ako nije bio obilježen i to je par najosnovnijih stvari što se tiće obrade transparentne slike.


Mogući NEproblemi (Na prozoru koji prikazuje obrađeni dokument možda vam se pojavi bijeli pojas oko obrađenog dijela, taj se bijeli pojas može smanjiti, promjeniti ili totalno ukloniti. Negova namjena je da se obrađeni dokument što bolje i kvalitetnije uklopi u pozadinu.)

I sad smo već pa gotovi što se tiće obrade, na doljnjem dijelu Save For Web…prozora možete isprobati razultat klikom na „Preview…“ tipku koja će otvoriti vaš primarni browser.

Dovršimo radi i kliknimo na „Save“ tipku, te možemo PS zatvoriti.

Zadnje što vam je za uraditi je testirati sliku u browseru sa nekom pozadinom (bojom, slikom).

test u pregledniku sa pozadinom

Eto to je ono najosnovnije od transparentne slike, u budućem radu će vam dati ljepe rezultate i spasit vam od slice-iranja u nekim dijelovima.

P.S.  Korisnici na Linuxu ili jednostavno korisnici GIMP-a nisu uskraćeni što se tice izrade transparentne slike. I oni također mogu raditi u svom najdražem alatu.

 

Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

2 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">