Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako se boriti protiv IE6?

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

U prošlom članku našeg novog člana Weberice mogli ste pročitati i o jednom od problema Internet Explorer 6 web preglednika. Problema je mnogo više, nekih korisnici tog zastarjelog browsera nisu niti svjesni. Na Internetu ste već mogli vidjeti mnogo stranica koje su otvorene samo sa jednim ciljem, a to je borba protiv tog browsera. Stop IE6 campaign je jedna od njih. Na njihovim stranicama pronašli smo zgodnu skriptu koju webmasteri mogu uključiti u svoje stranice. Moramo priznati da je njihov način dosta radikalan i jedna od opcija te skripte je da čak korisnike Internet Explorera 6 šalje na drugu adresu, odnosno www.stopie6.org stranicu. To nam se ipak čini malo besmisleno.

Uglavnom, mi smo uzeli tu skriptu, malo preradili i odlučili je podijeliti sa vama. Skripta otvara modalni prozor sa informacijom za posjetitelje koji koriste IE -6. Svi ostali preglednici će jednostavno ignorirati taj dio koda i skripta će biti poslužena samo IE korisnicima verzije 6 ili niže. To smo postigli koristeći specifičan html tag koji poslužuje sadržaj jedino Internet Explorer pregledniku.

Pogledajmo primjer:

<!--[if lte IE 6]>
  <script src="http://www.kroativ.net/tutor/stopie6/StopIE6.js" type="text/javascript"></script>
< ![endif]-->

Znači ako je Internet Explorer te ili manje verzije posluži ovo. Svi ostali preglednici jednostavno ignoriraju ovaj dio koda. Pogledajte sve specifikacije uvjetovanih Internet Explorer komentara na službenim stranicama.

Pogledajmo kako izgleda naša modificirana skripta u Internet Exploreru 6

Ovo će vidjeti korisnici IE6

Ovo će vidjeti korisnici IE6

Uključili smo nenametljivu poruku sa informacijama, ikone i linkove za download svih novijih preglednika. Ako imate instaliran Internet Explorer 6 na ovoj adresi možete pogledati kako to izgleda u stvarnosti. Posjetitelj može zatvoriti prozor klikom na X u gornjem desnom kutu kao i kod svih Windows aplikacija. Ako želite koristiti ovaj način i na vašim stranicama možete skinuti cijelu skriptu ili jednostavno uključite ovaj kod u vaše stranice između BODY tag-a.

<!--[if lte IE 6]>
  <script src="http://www.kroativ.net/tutor/stopie6/StopIE6.js" type="text/javascript"></script>
< ![endif]-->
Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

10 komentara

  • weberica kaže:

    napomena: ukoliko se ima multiple IE, znači IE6 i IE7 na istom pc-u ,poruka se neće vidjeti ni na jednom od njih. Sličnu skriptu imam i ja na svojoj stranici, ali je nisam nikada vidjela 🙂 Ako je netko vidi neka mi javi … ako ga nije sram heh 🙂

  • Webmaster kaže:

    Hmm evo ja sam bio na tvojoj stranici sa IETesterom i nisam vidio nikakvu poruku, a kad odem na ovaj url odnosno gornju skriptu, sve radi.

  • Weberica kaže:

    eto!… samo kroativ-tutoralima možemo vjerovati 🙂

  • Weberica kaže:

    ni ova scripta se ne vidi ako se gleda na ie6 preko “multiple ie”, međutim vidi se ako se gleda na ie6 preko IEtestera, Download IETestera na:
    http://www.my-debugbar.com/wiki/IETester/HomePage

  • damir kaže:

    VELIKI PROBLEM …..PRVO ;TAKVA SKRIPTA MNOGIMA U HRVATSKOJ NIŠTA NE ZNAČI
    DRUGO;VELIKA VEĆINA POGOTOVO U KUĆNOJ UPORABI I PRI
    FIRMAMA PO DEFAULTU FORMATIRA xp SA ie6 (naravno
    ilegalno ) i ne pada im na pamet downloadati IE7 ili
    mjenjati na Vistu ILI PROBATI SA ff-OM
    TREĆE …STRANICA ZA PROVJERU http://WWW.SCREENSHOOTS.ORG MISLIM
    DA SE
    DA SE TAKO ZOVE WEB DESIGNERIMA ZNA BITI ČESTO NEDOSTUPNA ODNOSNO ZAGLUŠENA (NAVODNO)

  • damir kaže:

    ISPRAVKA NETOČNOG NAVODA http://browsershots.org/

  • Webmaster kaže:

    1.) IE8 samo što nije stigao (već se može skinuti RC1 verzija)
    2.) IE6 ima hrpu rupu i predstavlja sigurnosni problem (jedan od primjera)
    3.) I Google više ne podržava IE6
    4.) Linux je besplatan?
    5.) IE6 neće još dugo…
    6.) Korisnici nisu dovoljno upoznati s IE6 problemima, da jesu drugačije bi razmišljali

    Rješenje, upozoriti ih na problem da ne bi bilo kasno kada odjednom počnu dobivati velike račune na karticama…

    Znači ovo su samo problemi koji nisu vezani uz web dizajn 🙂

  • Sanny kaže:

    Prema nekim mojim iskustvima sajtove mi posjecu oko 15-30 procenata ljudi koji koriste ie6. Ipak nesto treba poduzeti po tom pitanju. Svaka cast na ideji.

  • DeeGee kaže:

    Prema mojim statistikama, IE koristi oko 30% ljudi, a od toga šesticu koristi 5,47%. Bilo kako bilo super ideja, trebalo bi je proširiti i na operativni sistem. “Primjetili smo da koristite Windowse, kakva šteta! Dali ste znali da Mac operativni sistem može biti instaliran i na Vaše računalo? :))

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">