Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

8 jednostavnih načina do bolje tipografije

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Tipografija je važan element web dizajna, a često i grafičkog dizajna. Tipografija ima svoje zakonitosti i pravila kojih mnogi dizajneri nisu svjesni. Pokušajte odgovoriti na slijedeća pitanja i provjerite svoje znanje:

1. Koja je optimalna duljina retka teksta (broj znakova)  da bi bio ugodan za čitanje? Kako to podesiti u Css-u?

2. Koliko pixela je optimalan razmak između redova teksta?

3. Što je “text-indent” i da li ga koristimo pri stavljanju navodnika na početku i kraju odlomka?

4. Da bi vertikalni ritam texta bio ujednačen u kojem odnosu treba biti line-height i paragraph-margin-bottom?

5. Što su widows i orphans i kako ih izbjeći?

6. Što je emphasis i koji stilovi su preporučljivi a koji ne?

7. Znate li što je tipografska skala i koje veličine fonta se koriste za naslove: h1, h2, h3 itd?

8. Što znači “clean rags” ?

Provjerite svoje znanje u odličnom članku na www.aisleone.net i naučite 8 jednostavnih pravila o tipografiji.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

5 komentara

 • web dizajn kaže:

  Weberice,

  1. Optimalna širina linije teksta je oko 8 – 10 reči, 8 – 10 cm ili oko 50 karaktera ili znakova. Sa css-om se to postiže tako što se tekst postavlja u tri kolone. U css-u se širina kolone postavlja ili na 270 px ili na 33 %
  2. Po defaltu je 1.2 za manja slova odlično, dok za veća može i 1.5 a max 1.6
  3.
  4. Otprilike 3 – 4 puta treba da je razlika između razmaka između redova i razmaka između paragrafa
  5.
  6. Masna slova se koriste za naglašavanje veoma kratkog teksta ili pojedinih reči, najbolje bi bilo naslova, podnaslova i hypertext linkova. Jedan od najefektivnijih, najdelikatnijih i najboljih načina neznatnog skretanja pažnje, naglašavanja odnosno menjanja vizuelnog kontrasta i relativne važnosti dela teksta jesu razmaknuta slova.
  7. Razlika u veličini fonta h1, h2…, najbolje je da bude oko 15%. Savet je korištenje malih varijacija u naglašavanju, jer predoziranje vodi klovnovim pantalonama, a kada je sve naglašeno onda ništa nije naglašeno.

  Još jedan veoma zanimljiv, koristan, informativan i edukativan članak iz tvog prekrasnog, predivnog i talentovanog pera, Weberice.

  Ja sam ponešto od ovoga pisao na mojoj internet stranici http://www.sajtoteka.com/web-dizajn/izrada-internet-stranice.html, nadam se da ima smisla da stavim ovaj moj link, Weberice ako smatraš da je nekoristan slobodno ga ukloni.

 • Weberica kaže:

  Tnx na linku, evo baš čitam što piše na ovom gore blogu:

  A simple way to calculate the measure is to use Robert Bringhurst’s method which multiples the type size by 30. So if the type size is 10px, multiplying it by 30 gives you a measure of 300px or around 65 characters per line.

  al meni je oduvijek bio draži layout sa dvije kolone i tekst širine 550 -600px kao tu na kroativu i mislim da je još uvijek vrlo lako čitljivo. U zadnje vrijeme sve rjeđe srećem stranice sa tri kolone.

 • Bubice kaže:

  Hvala na ovome, pomoglo mi je da shvatim text-indent, tek ucim CSS.

 • Bubice kaže:

  polako ovo savladavam 🙂

 • agent007 kaže:

  Za bolji pregled sajta vrlo korisno. Hvala

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">