Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako stvoriti razvojno okruženje za PHP/mySQL na Windows računalu

Autor/ica itzvonko

Iskusni web developer s višegodišnjim iskustvom u back-end i front-end kodiranju. Odnedavno voditelj projekata tvrtke IT Sense. Najponosniji na projekt SliceMachine koji vam pomaže u rezanju dizajna i pretvaranju u web stranicu.

Oglas

PHP je tzv. skripting jezik koji je posebno prikladan za razvoj web aplikacija, a može se ubaciti direktno u HTML kod.

Ako ste dosad radili nekakve web stranice u HTML-u, bio vam je dovoljan internet preglednik (browser) u kojemu ste upisali putanju do vaše HTML datoteke i stvar je radila. No, s PHP-om nije tako. Da bi vaš browser mogao prikazati izlaz naše PHP skripte, treba mu Server. Najčešće je to Apache.

Dakle, da ne bismo sada ručno skidali Apache, PHP i mySQL, te prošli kroz dosta složen proces konfiguracije, pametni ljudi su za Windows okruženje stvorili paket koji jednostavno instaliramo na naše računalo i stvar radi. Najjednostavniji od tih paketa zove se WAMP (što bi bilo Windows, Apache, mySQL i PHP)

Pa otiđite na stranice WAMP-a i skinite zadnju verziju.

Kad stigne na vaše računalo, pokrenite instalaciju. Pitat će vas kamo želite da se instalira. Pa evo par preporuka

Prvo, instalirajte ga na C disk, drugo, najjednostavnije za kasnije je putanja C:\wamp.

Kad instalacija završi, možete provjeriti da li stvar funkcionira ako u vaš internet preglednik upišete http://localhost . Trebali biste vidjeti nešto slično ovoj slici:

Wamp

Wamp

I to je to. Stvorili ste razvojno okruženje. Možete se malo poigrati i pogledati što sve ima na tom ekranu, no o tome ćemo drugom prilikom.

Pa idemo sada isprobati da li sve zaista radi. E da, sad smo došli do još jednog problema, u čemu pisati PHP kod? Nije strašno, preporučam besplatni NotePad++ koji skinite odavde:

NotePad ++

Kad instalirate NotePad++, kreirajte novu datoteku i snimite je kao index.php u folder c:\wamp\www\proba (folder ne postoji, pa ga kreirajte – pretpostavljam da vam se wamp nalazi na c:\wamp kako sam preporučio).

Sad u tu datoteku upišite sljedeći kod:

1
echo "Zdravo, okrutni svijete!";

Snimite datoteku i otiđite u vaš omiljeni web preglednik (preporučam FireFox, ali nije bitno) i ukucajte http://localhost/proba/ i na ekranu bi se trebala ispisati rečenica “Zdravo, okrutni svijete!”.

Čestitam, upravo ste napisali svoj prvi kod u svojem razvojnom okruženju. U sljedećem izdanju krenut ćemo sa osnovama PHP jezika, pa nemojte zaboraviti navratiti.

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

12 komentara

 • Weberica kaže:

  odlično, jedva čekam nastavke :)))

 • stepic kaže:

  I ja se veselim nastavku!
  Ali odmah jedno pitanje. Kad se ovako lokalno napravi nekakav web, da li su mogući problemi prilikom prebacivanja istog na vanjski server?

  • Zvonko kaže:

   Pitanje na mjestu.

   Ovako ja radim već godinama i nikad nisam imao problema, iako su svi serveri koje koristim na internetu na Linux OS-u.

   U biti, vaše razvojno okruženje na lokalnom računalu se ne razlikuje bitno od onoga na internetu. Jedino ako na lokalno računalo instalirate neke PHP ekstenzije, postoji mogućnost da vaše okruženje na hosting računalu ne bude imalo iste te ekstenzije. No, to se rješava zamolbom vašem hosting provideru, koji onda vrlo rado pomažu.

 • stepic kaže:

  Nemam iskustva pa me zanimalo što kaže čovjek “iz prakse”. Čitao sam da se mogu javiti problemi, ali me zanimalo u kojoj mjeri i da li je riješivo.

  Hvala na odgovoru i nestrpljivo čekamo nove članke.

  I možda još nešto što zanima one koji ulaze u ovaj “složeniji svijet” weba. Koje su prednosti ili nedostaci php-a u odnosu na asp? Možda bi uporedba pomogla za bolje shvaćanje kako funkcioniraju.

  A možda sam ja malo dosadan? 🙂

 • Jozo Ratar kaže:

  U pitanju je Joomla!.
  Počeo sam učiti prije par dana ali mi ni WAMP ni XAMPP ne mogu završiti instalaciju Jommla!-e jer zapnu kod kreiranja mySql-a, tj. u XAMPP je deaktivirana a ne može se pokrenuti.
  U čemu griješim ?

  • Zvonko kaže:

   Trebam više informacija.

   Što je deaktivirano u XAMPPu? MySql baza? Molim malo pomnije objanite problem da mogu pomoći. (može i na zbiskup[at]gmail[dot]com)

  • Jozo Ratar kaže:

   da, MySql baza je deaktivirana.
   btw, danas sam uspio instalirati Joomla!-u u WAMP server (tvoja uputstva), ali kad sam ugasio komp i kasnije ga upalio – “local host se ne može spojiti na MaSql bazu podataka” ????

  • Zvonko kaže:

   Ovako, ako imaš instaliran Skype, zna se poklati sa WAMP serverom. Probaj prvo uključiti server tako da odeš na Start-All programs-WAMP Server-Start WAMP server. Trebao bi dobiti ikonu u trayu (kraj sata).

   Ako je sve u redu, ikona bi trebala biti bijela. Ako je žuta ili crvena, nije sve u redu 🙂

   Lijevi klik na ikonu i klik na Restart all services bi trebalo pomoći.

   Puno sreće 😉

 • Miljenko kaže:

  Razveselio me tutorial, instalirao sam Wamp, nastavio po uputi… i BUUUMMM… evo što kaže Firefox:
  Server Application Error
  The server has encountered an error while loading an application during the processing of your request. Please refer to the event log for more detail information. Please contact the server administrator for assistance.

  Computer management – Event Viewer bilježi slijedeće:
  The Apache service named reported the following error:
  >>> (OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
  Da li može kakva uputa u vezi problema ?
  Zahvaljujem, Miljenko

 • johnny04 kaže:

  Rdio sve po vasim koracma, u trenutku kad sam htio testirati.php fajl, u browseru mi pise problem prilikom ucitavanja.Ima iko rjesenje za taj problem?

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">