Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Tableti za digitalno crtanje – wacom

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Dakle, danas malo o tabletima…

Svi koji vole crtati prije ili kasnije poželjeti će isprobati tablet i nespretni miš zamijeniti digitalnom olovkom.  Kod nas se mogu kupiti tableti raznih proizvođača no svi se slažu da je Wacom najbolji.
Wacom zastupnik za Hrvatsku je firma Finder i nalaze se kod parka Maximir.

Wacom nam nudi nekoliko vrsta tableta podjeljenih u nekoliko grupa :

Za profesionalne kreativce – Cintiq i intuos 4 (intuos 4 zamjenio je prethodni intuos 3 model)
za manje zahtjevne – Bamboo
te još neke specijalne modele za razne stručne namjene (medicina, edukacija i sl)

Najskuplji i najpoželjniji su modeli Cintiq

wacom cintiq lcd tablet

wacom cintiq lcd tablet

Cintiq u sebi ima LCD ekran pa crtamo direktno po ekranu kao po papiru. Dolaze u dvije veličine i u kombinaciji sa Grip olovkama. Nude preciznost i potpunu kontrolu pri uređivanju fotografija, radu sa efektima i filterima, skiciranju, slikanju i modeliranju.
Cijena im je vrlo visoka  i kreće se od 9.000 kn za manji model (Aktivna površina: 261 mm x 163 mm) do 18.000 za veći model (Aktivna površina: 432 mm x 324 mm)

Nešto dostupniji su modeli intuos 4

wacom intuos 4 tablet

wacom intuos 4 tablet

Intuos tableti su bez LCD-a, znači crtamo po tabli a gledamo na svom monitoru.
Dolaze u 5 veličina:

 1. Small – Aktivna površina (Š x D): 157,5 x 98,4 mm
 2. Medium – Aktivna površina (Š x D): 223.5 x 139.7 mm
 3. Wireless – Aktivna površina (Š x D): 203 x 127 mm
 4. Large – Aktivna površina (Š x D): 325.1 x 203.2 mm
 5. Ekstra Large – Aktivna površina (Š x D): 487.7 x 304.8 mm  (DTP ili CAD verzija)

Uz sve modele dobije se i novi Grip pen i stalak sa 5 standardnih drškova, no XL model dolazi u dvije verzije DTP i CAD. Uz CAD verziju umjesto Grip pen-a dobije se CAD miš sa lens kursorom.

Svi tableti su jednakih karakteristika i razlikuju se jedino u veličini i težini i o tome ovisi i cijena koja se kreće od 2.000 za najmanji do 6.700 kn za najveći model.

Dodatna oprema:
Od dodatne opreme mogu se dodatno kupiti različite olovke i kistovi  i svi su osjetljivi na pritisak čime se mijenja debljina linije:

 • Grip penClassic pen služe za linije poput olovke ili tankog flomastera. Dolaze u paketu sa nekoliko izmjenjivih vrškova.
 • Art pen uz običan ima i plosnati vršak sličan markeru te je osjetljiv na zaokretanje 360 stupnjeva.
 • Inking pen dolazi sa patronama tinte pa se njime u isto vrijeme može crtati klasično po papiru i digitalno , dovoljno je na tablu postaviti list papira po kojem se crta.
 • Airbrush, ko što samo ime kaže, služi za crtanje i sprejanje, ovisno o postavkama. Nibs za olovku mogu mogu se koristiti i sa airbrush-em.

Cijena olovkama isto nije zanemariva – od 735 kn za classic i grip pen pa do 920 kn za airbrush.

U ponudi su i dvije vrste miševa – klasični ( 560 kn)i CAD miš sa lens kursorom (1000 kn)

Za manje zahtjevne – Bamboo

wacom bamboo tablet

Bamboo dolazi u nekoliko verzija:

Bamboo Pen,
Pen & touch,
Pen & Touch small,
Pen & touch medium.

Pen & touch nam osim crtanja olovkom daje mogućnost da scrollmo, zumiramo ili rotiramo sliku pomoću prstiju što olakšava korištenje manje iskusnima.
Cijena mu je znatno niža od cijene profesionalnih cintiq i intuos modela i kreće se od 700 do 2100 kn.

Gdje isprobati?

Iduće subote 16.10. u POU održava se Fotosajam pa svi koji žele isprobati wacom tablete mogu doći, jer će  wacom i ove godine imati svoj štand.

Kako proći jeftinije?

Ukoliko su vam ove cijene nedostupne uvijek možete prosurfati u potrazi za “second hand” ponudom u kojoj se često nađu neotpakirani ili nekorišteni tableti. Naime, tablet često dolazi kao poklon kupcu uz neke grafičke programe ili računalnu opremu, a nisu svi zainteresirani da ga koriste. Isplati se provjeriti recimo na njuškalu

Svaki vaš savjet i sugestija u vezi ove teme su dobrodošli.

A ovdje je moj prvi uradak na mom novom tabletu, možda jednom padne i neki tutorial …. za početnike 🙂

weberica

Slični sadržaj:
Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

9 komentara

 • Antonio kaže:

  Jel itko zna jesu li sredili onaj problem sa stravično brzim trošenjem nibova (vrškova olovke) i loše zalemljenim USB portovima na Intous4 modelima? Htio bih kupiti intuos4 M međutim ne mogu zanemariti thread od 60 stranica pun gnjevnih korisnika na njihovom forumu.

 • Weberica kaže:

  Čujem da intuos 3 ima dugotrajnije nibse jedno 50x pa ako te to muči kupi trojku, i ja sam 🙂

 • Antonio kaže:

  da, to sam i ja skužio nakon 48 sati guglanja 😀 al pošto sam psihopat koji mora imat najnovije (a i ne znam gdje bi si nabavio i3?) sad tražim rješenja za i4.

  disi ti nabavila i3? (za svaki slučaj) 😀

 • weberica kaže:

  za tvoje “psihopatsko” stanje ima odličan lijek – knjiga od F. Beigbendera, zove se 99 Francs ( u prijevodu 129 kn.) Pisac je radio u marketingu a onda napisao knjigu, pa kaže: ” bio sam odlično plaćen da vas činim nesretnima, jer sretni ljudi ne kupuju. Pa bi vas uvjerio da ste zadnji papci ako nemate novi wacom intuos 4.. pa bi vi digli kredu, uzeli novi wacom, bili hepi par mjeseci a onda bi izašao novi model, intuos 5 i vi bi opet pali u depru 🙂
  Intuos 3 možeš naručiti kod Finder.hr -a, ili u Technopolisu (Finder uvozi). Ja sam uzela preko oglasa, ima i sad na njuškalu, svaki dan osvane neki novi oglas negdje. Recimo j a sam platila wacom intuos 3, najveći XL model, nekorišten 1500 kuna i posebno od drugog čovjeka airbrush isto nekorišten za 750 kn

 • AnyDog kaže:

  E da, Cintiq bi ja … Ovi ostali mi nisu baš privlačni. Ali pošto zadnje vrijeme više kodiram nego dizajniram, tablet bi mi više poslužio kao (skupa) igračka …Pošto sam startao “karijeru” kao slikar, mogao bi malo probat napravit neku viratulnu ilustraciju … Kad budem imao koji tisućicu viška

 • Antonio kaže:

  Ponukan tvojim komentarom, otišel sam si u Findera i kupio si Intuos 4. sad sam toliko sretan i iako ne znam crtat, spavam sa olovkom pod jastukom <3 Hvala weberice 😀

 • Klaudio kaže:

  Pozdrav,
  Vec neko vrijeme gledam da bi si uzeo tablet i razmišljam si izmešu Bamboo Create i Intuos4 M.
  E sada i ja sam naišao na masu komentara da se ti nibovi odnosno vrhovi olovke ektremno brzo troše.

  Molim vas..zna netko (tko ima dosta iskustva) dali je to stvarno tako strašno ili ekipa malo preuveličava?

 • weberica kaže:

  vele da se na intuos 4 već nakon par sati korištenja primjećuje izlizanost. Intuos 3 nema tih problema i nibsi traju praktički vječno. Razlika je u tome što 4 ima hrapaviju površinu dok je na 3 glatka. Iz tog razloga ja sam kupila rabljeni 3 model, nibsi su naime dosta skupi.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">