Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

In house ili outsource? Stalni posao ili freelance?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

U zadnje vrijeme ova tema je sve aktualnija. Bilo da se razgovor povede o našem malom tržištu, nedostatku stručnjaka, krizi, otkazima i prekovremenima – uvijek se na kraju završi na toj temi, pogotovo kada se radi o IT sektoru.

Rekla bih da odgovor treba potražiti u zdravom razumu i računici – plaćati samo ono što, kada i koliko se treba.

Recimo, još sam pred 13 godina izračunala sam da me auto (bez krede) košta 200 DM mjesečno.  Prodala sam ga i sada se vozim taxijem kada poželim. Par puta sam za odlazak na more unajmila automobil i vozača i više mi se to isplati nego imat svoj automobil i plaćati održavanje, regu, kazne, parking… To je zato jer stanujem u centru i ne trebam ga svaki dan.

I to je to !

Međutim, čitam oglase; traže se dizajneri, ali za stalni radni odnos. Rad u firmi 8 sati. Plaća naravno mala, jer je i posla malo. Tako su u socijalizmu radnici bili plaćeni, da borave na poslu, čak i kad posla nema. Ali šef se dobro osjećao.. onako.. svi / sve  je pod njegovom kontrolom.

direktor

No.. ajmo računati što time šef dobije osim velikih računa i lijepog pogleda:

Plaća nek je 4000-5000, doprinosi još 2-2,500 pa onda najam ureda, struja, grijanje, stol, stolac, pc, telefoni, da ne pričam o regresu,  prijevozu, godišnjem odmoru… nabere se toga 7 i više tisuća,  i to samo za jednog dizajnera ili kodera. Radniku malo, firmi puno, svi frustrirani.

Istog tog dizajnera ili kodera mogu unajmiti da im odradi par stranica mjesečno za isti iznos. No rijetke su firme koje mogu nabaviti toliko redovnog posla pa taj isti honorarac / freelancer može raditi za više firmi i svi sretni. Radnik zarađuje više, firmu košta manje.

Još drastičnije je sa stručnim programerima. Vrhunskog stručnjaka teško će naći i za stalno zaposliti jedna manja firma jer ga prerijetko treba da bi ga mogla platiti. Osim toga, programera ima nekoliko nivoa; od običnih kodera pa do konzultanata i voditelja projekata.. Znači, svaka firma sa pristojnim IT sektorom trebao bi imati nekoliko programera raznih nivoa. To košta, a posla je sve manje.

Neki su se direktori dosjetili i uzimaju studente na ugovor, posao 8 sati dnevno, (naravno u firmi) za 3000 kn mjesečno. No studenti nemaju iskustva, posao se rastegne, a onda nestanu sa prvim ispitnim rokovima i ostave nedovršene projekte. Normalno – pa zato i studiraju da nebi morali raditi za 3000! 🙂

Drugi pak zahtjevaju da radnik obavlja i druge poslove u firmi osim svojega. Pa tako od web dizajnera traže da bude i sekretarica i grafički dizajner i manager. I naravno da ne fuša van radnog vremena. Kako će taj radnik preživit mjesec sa 3-4 tisuće to se ne pitaju.

student

Dakle, to je što se tiče računice, a potvrđuju je i primjeri za koje čujem iz inozemstva: Belgijska firma koja ima promet 200 tisuća eura mjesečno ima jednog stalno zaposlenog. I to je direktor firme – vlasnik.. sve ostalo su razni stručnjaci koje unajme po potrebi, po projektu. Isto čujem i za neke korporacije po Americi itd.. preko 50% ljudi su vanjski, raznih stuka.

Svi koji su u nekom periodu života radili od kuće priznaju da su bili učinkovitiji nego u firmi. Vrijeme se uštedi na prijevozu, manje je ometanja od kolega, telefona, vrata… Motiviranost je veća jer se troši manje vremena za isti učinak, ima se vremena za doktora, obitelj… sebe.

Zagovornici in house zapošljavanja često kao razloge navode komunikaciju, timski rad itd.. Ok, to je možda potrebno za neke dijelove velikih projekata , ali kada se radi o banalnim poslovima tipa web dizajn , kodiranje, grafički dizajn a uz današnju tehnologiju, prijenosne diskove, laptope, mailove, telefone i mobitele taj izgovor je tako patetičan da u njega ne vjeruje ni moja baka 🙂

Europa i Amerika, gdje se u poslu više oslanja na kalkulator nego na navike iz davnina, već su prihvatili sasvim drugačiji način poslovanja.
No izgleda da se stare navike teško mjenjaju na ovim prostorima.. i da direktori jednostavno vole vidjeti svoje podanike za stolovima na gomili.. to im valjda daje osjećaj kontrole i moći , no, skupo ga plaćaju…

A što o tome mislite vi?

blogovi na istu temu:
http://www.freshleafmedia.co.uk/blog/web-design-development-in-house-or-outsource/
http://www.useit.com/alertbox/980628.html
i još mnogi drugi…

Slični sadržaj:
Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">