Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Graffiteri – umjetnici ili štetočine

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Entropija je drugi zakon termodinamike, koji pojednostavljeno kaže: “sve u svemiru teži uništenju” ili jednom riječju “nered”. Prema tome, nikakva umjetnost nije nešto uništiti, pošarati i napraviti štetu.  To priroda sama radi i to može svaki kreten. Umjetnost je borba PROTIV entropije.

Čitav život se trudim popravljati ono što oko mene entropija uništava, pa tako brinem i o fasadi na svojoj kući. Sto posto sam sigurna da nitko od “graffitera” nema svoju kuću niti fasadu niti brine o ičemu. Nisu za to sposobni. Svaka novouređena zgrada za nekoliko dana bude zašarana i svi moramo gledati to nazovi “umjetničko djelo” nekog beskorisnog pubertetlije, pretupog da radi nešto pametnije.

No, među graffiterima postoje dvije različite vrste koje ne treba poistovjećivati. Kao niti bajkere sa onom hormonalno poremećenom ekipom što juri gradom 200 na sat i zabija se u stupove. Dakle, nešto sasvim drugo su organizirani graffiti festivali i događanja.

Sjećam se jednog, grafiterskog blistavog trenutka. Mislim da je to bilo pred Univerzijadu u Zagrebu, negdje tamo 1987-me kada su pozvali graffitere da ukrase onaj zid uz prugu duž Branimirove . Podjelili su ga na polja od jedno cca 5-10 metara duljine i svatko je mogao slikati što želi. Ružan sivi zid zašarenio se pod desecima maštovitih slika koje su još uvijek tamo, istina, sive od smoga. ( Mogli bi ga obnoviti. )

Eto, to mi se svidjelo. Svima se svidjelo i to je bilo OK. To nije bila destrukcija. Šaranje i ispisivanje BBB sprejem po fasadama to jest.

Htjedoh reći, ako već nešto radite – onda to napravite dobro ( i ne na tuđoj novoj fasadi ! ) Na primjer ovako:

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti zadar 2005 "tko crta zlo ne misli" međunarodni graffiti festival

graffiti zadar 2005 "tko crta zlo ne misli" međunarodni graffiti festival

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

graffiti

… i još jedan genijalan rad koji bi bilo šteta propustiti pogledajte na http://chickencrap.com/specials/evolution.htm

75 free graffiti fonts http://garcya.us/blog/75-free-graffiti-fonts/

… i još graffita na http://designwar.net/index.php?c=graffiti&d=0

… fotorealistični graffiti http://www.beautifullife.info/urban-design/photorealistic-graffiti-by-el-mac/

… sidewalk art http://www.zuzafun.com/sidewalk-art

A dok niste u stanju napraviti ovako nešto, bolje se uhvatite Corela ili Photoshopa i vježbajte. Možda jednog dana nešto i zaradite pa nećete morati mamu moliti đeparac : P

Slični sadržaj:
Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

10 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">