Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uvod u HTML5 i CSS3

Autor/ica Andreas

Grafički i web dizajner, entuzijast u stalnoj potrazi za nečim novim.

Oglas

Dobro došli u uvod o HTML5 i CSS3


HTML5 Powered with Connectivity / Realtime, CSS3 / Styling, Device Access, Graphics, 3D & Effects, Multimedia, Performance & Integration, Semantics, and Offline & Storage

U svijet izrade stranica na velika vrata ulaze nove tehnologije pa i novi standardi. Tako su se počeli razvijati HTML5 i CSS3.Danas ću Vam ukratko opisati HTML5.

Pa krenimo redom. HTML 5 je dobio nove elemente koji olakšavaju rad a konstruirani su logički. Izbačena je „kobasica“ doctype-a i skraćena pa umjesto nekadašnjeg:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Ćemo pisati:

<!doctype html>

I svaki moderan browser će znati da se tu radi o html dokumentu.Tu je još i deklaracija encoding type koja je takođe skraćena pa ćemo umjesto:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

pisati jednostavno:

<meta charset="UTF-8">

Tu je još i deklaracija za jezik koji koristimo pa ćemo pisati:

<html lang="hr">

Novi semantički elementi u HTML5 redom od vrha stranice su:

-header <header></header>
-nav <nav></nav>
-section <section></section>
-article <article></article>
-aside <aside></aside>
-figure <figure></figure>
-footer <footer></footer>

Zbog Internet explorera i njegovog nepodržavanja html5 u starijim verzijama potrebno je na početku dokumenta bilo pomoću JavaScripta ili koristeći neki od templata koje ću kasnije navesti te elemnte deklarirati da budu block-level elementi.

Ovdje je primjer JavaScripta:

<script>
document.createElement('header');
document.createElement('nav');
document.createElement('section');
document.createElement('hgroup');
document.createElement('aside');
document.createElement('figure');	
document.createElement('footer');		
</script>

Drugi način je korištenje boilerplate templata koji u sebi sadrže sve potrebno kako bi stranice izgledale konzistentno u svim browserima.
Jedna zanimljivost je u boilerplate kad u kodu pronađe da koristite npr IE6 ili 7 ponudi vam
Instalaciju google frame koja traje par sekundi i stranicu vam renderira normalno i bez potrebe za hackovima i ostalim trikovima.
Imate verziju s komentarima ili bez, zavisi odvašeg znanja.

Ovdje je link za boilerplate html5: http://html5boilerplate.com/

Evo toliko za sada nadam se da sam ovim člankomnekome pomogao, ako bude želje i potrebe nastavit ćemo dalje. Uživajte u otkrivanju ćari novih mogućnosti.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">