Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Park u parku – UBU ŠPUD

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

UBU POZIVA NA DRUGO PREDAVANJE IZ CIKLUSA „PARK U PARKU“

park u parku

park u parku

Tendencija je umjetničkog stvaralaštva  iznositi vlastite ideje, koncepte, emocije i odnose kroz različite medije, a u cilju predstavljanja istih široj publici kako bi se dobila povratna informacija o razini čitkosti.

Drvo uzeto iz šume oblikuje se imajući na umu unaprijed poznatu publiku.

Osnovna ideja je stvaranje parka skulptura u relativno izoliranom dijelu parka prirode, u blizini planinarske šetnice. Park kao takav čini 10 – tak skulptura izrađenih od drveta posječenog u neposrednoj (legalnoj) blizini ( skulpture stvaraju mikroprostor namjenjen žiteljima šume i ljubiteljima prirode).

Prezentacijska izložba predstavlja fotografije cijelokupnog procesa, od sječe do postava parka i live web kamere (solarno napajanje) koja je smještena u parku i prikazuje zonu parka skulptura.

Mladi autori (učenici ŠPUD-a) postavljeni su u poziciju da propituju svoj odnos prema vlastitoj umjetnosti i odnos sa potencijalnim promatračem djela. Radionica kroz drvo kao materijal ustvari povezuje umjetnost i prirodu kroz ritual uzimanja i vraćanja prirodi, istovremeno sa težnjom da se pročisti odnos prema umjetnosti kod mladih autora, odnosno da se čin kreacije i izlaganja distancira od očekivanja i kritike publike,  te da se proces stvaranja umjetničkog djela osvijesti kao cilj umjetničkog djelovanja.

1) projekt

je upoznavanje sa idejom i parametrima bitnim za njezino ostvarenje, a kroz cikluse predavanja – diskusija na temu: etnološkog porijekla, tradicije i značaja drvenih totema i primijenjenih drvenih skulptura u Hrvatskoj povijesti;  na temu ekologije i održivosti šuma i šumskog svijeta; značaja drveta kao građevnog materijala u Hrvatskoj; Vjerovanja o drveću u Hrvata …

2) predavanje

namijenjeno učenicima odjela kiparstva i arhitekture ŠPUD –a te svima onima koje tema zanima održat će se u petak, 13.11.2009. u 14:00h u velikoj crtaoni odjela arhitekture, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, Trg maršala Tita 11.

Gost predavač koji će nastaviti ciklus predavanja je mlada profesorica hrvatskog jezika, književnosti i etnologije, Željka Meštrović, sa temom Mitologija stabla:

Stari su narodi, poput Kelta, Gala, Rimljana, Grka i naravno Slavena, jako cijenili šume, stabla i prirodu.

Poseban su odnos izgradili prema stablima i bilju, vjerujući da šume imaju čarobne moći, koristeći pojedine vrste drveća u liječenju, štiteći hrastove šume kao stanište boga Peruna, ali i bježeći od “zlih” sila oraha ili duda.

Tu se mogu iščitati i tragovi praznovjera i strahova ondašnjih ljudi….

Dobrodošli!

Više info na www.ubu.hr.

Voditelji projekta:

Filip Pintarić, predsjednik

Bernarda Cesar, dopredsjednica                                                                  U Zagrebu,

studeni 2009.

©UBU

Označeno s: , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">