Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako napraviti isprekidanu liniju u Photoshopu?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Isprekidana linija odnosno crta u Photoshopu nije opcija kao u Illustratoru. No, vrlo lako se može postići pomoću kista (brush). Eto kako se to radi i koje opcije imamo na raspolaganju.

Otvorimo novi dokument npr veličine 500 x 100 px sa bijelom pozadinom. Za frontcolor stavimo crnu.

Odaberemo square brush  koji imamo u defaultnim postavkama svakog photoshopa.

Ono što nam sada treba su opcije Brush Tip Shape. Njih ćemo otvoriti pomoću tipke F5 ili na window / brushes.

slika 1

slika 1

U prozorčiću koji nam se otvorio prvo kliknemo gore lijevo na Brush Tip Shape, tada Roundness smanjimo na 50% kako bi naš kist dobio pravokutni umjesto defaultnog kvadratnog oblika, a zatim Spacing povećamo na 200%.

Tada kliknemo na željeno mjesto na našem dokumentu i držeći pritisnutu tipku shift povučemo mišem  i dobiti ćemo isprekidanu liniju. (slika 1)

slika 2

slika 2

Želimo li da naša linija ne bude ravna uključiti ćemo liniju Shape dynamics. (slika 2)

slika 3

slika 3

Grunge liniju možemo dobiti uključimo li opciju Texture. Naravno texture možemo birati. (slika 3)

slika 4

slika 4

ili dual brush, gdje odaberemo još jedan kist koji će se “preklopiti” sa našim prvobitno odabranim kistom (slika 4)

slika 6

slika 5

a liniju koja blijedi dobijemo pomoću Other dynamics / fade. Na kojem dijelu će linija sasvim izblijediti odredimo u prozorčiću control. U našem slučaju namješteno je da izblijedi na 25-toj crtici.  (slika 5)

slika 6

slika 6

Nažalost, nemamo opciju gdje bi isprekidana linija pratila savijenu liniju, za tu opciju moramo koristiti ili okrugli kist ili se poslužiti illustratorom. Na slici 6, gornji je primjer izrađen u Photoshopu a donji u Illustratoru.

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

5 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">