Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

SEO – Gola istina

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

Započeti ćemo ovaj članak s jednim malim testom. Otvorite stranicu www.google.hr i upišite u tražilicu pojam SEO. Na prvome mjestu vidjeti ćete .hr stranicu www.seo.hr, a na drugome ili trećemu (Google ponekad daje različite rezultate pretrage za isti pojam) definiciju pojma na Wikipediji. Upravo ste vidjeli SEO u praksi. Znači SEO ili Search Engine Optimization je optimizacija web stranica za tražilice. Ona naša stranica iz testa bavi se SEO izradom stranica, znači stranicama optimiziranim za tražilice i njihov je dom ispred Wikipedije, znači dobro obavljaju svoj posao (Kroativ i autor nisu povezani sa stranicama seo.hr ali su ovdje poslužile kao dobar primjer!).

Optimizacija web stranica za tražilice datira još iz 1990. godine kada su web dizajneri počeli usklađivati naslove stranice, META tagove i sadržaj u smislu boljeg indeksiranja  njihovih stranica. Znači može se reći da je SEO u nekom obliku postojao još i tada. Više o povijesti SEO optimizacije možete pročitati na Wikipediji. U današnje doba ljudi su uvidjeli da se SEO može naplatiti. Ovdje ne govorimo o nekim naprednim tehnikama već upravo o ovoj gore spomenutoj optimizaciji iz 1990. godine. Neke su se tvtke sjetile napraviti SEO kategorije pa tako možete dobiti osnovni SEO, srednji SEO, malo bolji SEO i napredni SEO. Po mišljenju autora to su sve gluposti! Osnovni SEO je stvar dobro dizajniranih stranica. Znači valid html i css kod, pravilna upotreba meta, heading, bold, list, itd. tagova te pozicioniranje sadržaja. Znači glavni sadržaj dolazi na vrh stranice, ispod njega npr. sidebar, footer i tako dalje. Upravo ti elementi + dobro smišljeni naslov, meta tag description te keywords čine osnovu SEO optimizacije stranica.


SEO možemo podijeliti na dva dijela. On-site i Off-site SEO. ON-Site SEO je sve ono što činite unutar stranice, znači optimizacija sadržaja, struktura stranice, opisi, naslovi itd., a OFF-Site SEO je sve što činite na drugim stranicama. Znači backlinks ili povratni linkovi, prijave u razne direktorije, social media profili, postavljanje objave za medije na specijalizirane portale i drugo.

Da ne dužimo dalje s pričom, krenimo na neke konkretne stvari.

1.) Izrada web stranice

Strutkura

Kada izrađujete web stranice pripazite na njenu strukturu. Tražilice čitaju stranice od vrha prema dolje i zato je bitno stranice graditi prema relevantnosti sadržaja. Znači glavni sadržaj na vrh, pa onda recimo sidebar, footer i tako dalje. Svaki taj dio stranice opet možete podijeliti na istu strukturu po relevantnosti odnosno piramidi prioriteta. Važnije informacije na vrh i tako redom do kraja. Tražilice daju veću važnost informaciji na početku dokumetna nego na kraju. Pravilnu strukturu stranice danas je vrlo lako postići koristeći layere.

<head> tag

Nakon što smo napravili strukturu stranice krenimo sa sadržajem. Ovisno o sadržaju vaših stranica morate odabrati pravilan naslov ili ono što ide u <title> tag. Title tag po W3C – u ne bi trebao biti duži od 64 znaka, Google prikazuje samo 66 znakova (ostatak neće biti vidljiv), a Yahoo opet s druge strane dopušta 120 znakova. Po nekim SEO stručnjacima najbolje je onda napraviti title tag dužine 120 znakova, prvih 66 rezervirano je za Google, a ostatak za Yahoo. Ako nemate neki program koji broji znakove možete koristiti neki on-line alat.

Kao primjer možete pogledati naš title tag koji smo nedavno promijenili:


Web dizajn blog | Dizajn,Trendovi,Tutorijali,Novosti | Kroativ.net
| Novi trendovi u web dizajnu, intervjui i resursi

Prvi, zeleni dio namijenjen je Google tražilici, a drugi crveni za Yahoo. Moramo iskoristiti svaki karakter za prikaz relevatnih informacija. Pri odabiru sadržaja naslova moramo paziti da uključimo relevantne ključne riječi. U našem slučaju to je fraza web dizajn blog čime se ovaj blog i bavi. Najbolje je svaku vašu stranicu optimizirati za jednu ključnu riječ/frazu, a ostatak je sekundarni sadržaj.

Nakon što smo optimizirali naslov, moramo u skladu sa sadržajem optimizirati ključne riječi odnosno meta=keywords i opis stranice odnosno meta=description. Meta keywords i description nisu ključni faktori za pozicioniranje vaših stranica,  ali ipak igraju neku ulogu. Meta keywords trebale bi sadržavati ključne riječi/fraze za vašu stranicu, a to bi bile riječi koje često koristite u sadržaju stranice, sve izvedenice tih riječi i svakako riječ/fraza koju ste naveli u title tagu. Koristite samo riječi koje stvarno opisuju sadržaj vaših stranica jer bi vas tražilice mogle blokirati zbog varanja. Meta description tag trebao bi sadržavati kratak opis vaših stranica, otprilike 25-30 riječi ili između 160-180 znakova računajući i razmake. U tom okviru znakova napišite kratki opis koji bi najbolje predstavio vaše stranice korisnicima. Znamo da se taj opis pokazuje ispod naslova rezultata pretraživanja pa ako nije ključni faktor za tražilice svakako je za onoga koji je tražio taj pojam.

Saznajte više o meta tagovi na ovoj adresi.

Naslovi ili <h1-6> tagovi

Naslovi ili <h1> do <h6> tagovi igraju veliku ulogu u SEO optimizaciji jer govore tražilicama o čemu je vaša stranica. Počevši od taga <h1> s najvećom vrijednošću i na kraju sa tagom <h6> kao najmanjom vrijednosti. Probajte u naslove uvijek uklopiti ključne riječi. Na primjer, ako optimiziramo stranicu za generalne riječi web dizajn i specifične riječi web dizajn blog onda bi nam glavni <h1> tag mogao izgledati kao što je ovaj naš u gornjem desnom uglu. Heading tagove primjenjujemo na istom principu koji smo spomenuli kod strukture stranice. Znači na početku dokumenta unutar <h1> taga napišite ključne riječi koje najbolje opisuju vašu stranicu. Sve ostale naslove rasporedite po važnosti kroz cijelu stranicu.

Ostali html tagovi za formatiranje

U ostatku sadržaja pokušajte unutar teksta označiti ključne riječi <strong> odnosno bold slovima, nemojte zaboraviti dodati opisne atribute (title) linkovima i slikama svakako dodajte opisne alt atribute. Google image search također može znatno doprinjeti vašem ranku. Ključne riječi probajte ponoviti bar 5-7 puta unutar web stranice.

2. Indeksiranje vaših stranica

Prije nego što počnemo prijavljivati vaše stranice, provjerite prvo ovih par stvari koje tražilice vole:

 1. Valid CSS i HTML kod
 2. JavaScript unutar stranice (stavite ga po mogućnosti u eksterni file)
 3. Inline CSS (stavite ga također u eksterni file)
 4. Statične adrese (preety url)

Dobro, očistili ste kod, napravili lijepe url-ove i sada je vrijeme da generirate XML mapu vaših stranica koju ćete poslati tražilicama. Nekada davno morali ste čekati da tražilice indeksiraju vaše stranice i poslože gdje što ide. Sva sreća ti dani su prošlost i danas možete generirati XML mapu (sitemap.xml) u kojoj su sve informacije o vašim stranicama potrebne tražilicama da brzo indeksiraju stranice. Ako ne koristite neki od besplatnih CMS-a (za WordPress postoji plug-in Google XML Sitemaps, a za Joomlu možete potražiti ovdje ) možete otići na ovu stranicu i tamo besplatno skinuti program za generiranje XML mape stranice. Druga opcija je da mapu generirate on-line i to možete učiniti na stranici xml-sitemaps.com

Nakon što ste generirali mapu morate je uploadati na vaše stranice i to u root direktorij, znači www.vaša-domena.hr/sitemap.xml i nakon toga moramo reći tražilicama da mi imamo mapu. Možete to učiniti na 3 načina.

Prvi način:

Kreirajte robots.txt datoteku (možete ju napraviti i u Notepadu) i u nju bacite sljedeću liniju koda
Sitemap: http://www.vaša-domena.hr/sitemap.xml

Na taj način ste rekli svim tražilicama gdje se nalazi vaša mapa.

Drugi način:

Drugi način je da pošaljete ping tražilicama o lokaciji vaše mape. Svaka tražilica ima jedinstvenu adresu na kojoj je moguće prijaviti mapu.

Google recimo ima ovu adresu:

http://www.google.com/webmasters/sitemaps/ping?sitemap=http%3A//www.vaša-domena.hr/sitemap.xml

Yahoo koristi ovu:

http://search.yahooapis.com/SiteExplorerService/V1/updateNotification?appid=YahooDemo&url=http://www.vaša-domena.hr/sitemap.xml

Live.com koristi:

http://webmaster.live.com/ping.aspx?siteMap=http://www.vaša-domena.hr/sitemap.xml

I tako dalje… Nemojte zaboraviti promijenti www.vaša-domena.hr u vašu pravu adresu 😉

Treći način:

Na kraju možete koristiti dio za webmastere koji imaju sve veće tražilice.

Nakon što ste prijavili mapu na sve poznate tražilice vrijeme je da počnete reklamirati svoje stranice. Najbolje je početi od besplatnih direktorija stranica. Prvo počnite sa našima kao što su www.hr, pogodak.hr i ostale potražite ovdje. Nakon prijava na domaće direktorije krenite sa stranima, ima ih stvarno puno, a listu kvalitetnih možete pronaći na info.vilesilencer.com.

Ako vaše stranice imaju sadržaj koji bi mogao zanimati široke mase možete objavljivati vijesti na našim stranicama te namjene. Kolega sa Exdizajn bloga napravio je lijepu listu portala koji objavljuju sadržaj generiran od strane korisnika, a neki čak prihvaćaju i vaše RSS kanale te na taj način automatski preuzimaju vijesti. Dobar glas daleko se čuje pa vam tako i dobra vijest može donijeti mnogo publiciteta.

Zadnji korak u ovom tutorijalu su socijalne mreže, mediji i drugi Web 2.0 noviteti. Neki od njih su već isfurani kao npr digg.com i stumbleupon.com, ali zato ima i mnogo drugih koje možete dobronamjerno iskoristiti. Najlakši način je postavljanja addthis.com ili sharethis.com gumba na vaše stranice koji omogučavaju dijeljenje sadržaja/linkova sa mnogim popularnim socijalnim mrežama/medijima. Također možete u svoje profile na tim mrežama dodati linkove vaših web stranica, sve te tehnike mogu izgraditi linkove prema vašim stranicama te ih tako učiniti relevantnijim za sadržaj.

Ako sudjelujete na raznim forumima ili drugim društvenim portalima iskoristite mogućnosti i ubacite svoje stranice u profile, potpise ili ih pametno objavite kao vijesti. Budite suptilni! Nemojte sada pomahnitalo spamati svaki poznati forum, budite primjereni jer bi vas u suprotnom mogli izbaciti i označiti kao spammera.

Koristite video za dobivanje pažnje. Ako možete napraviti video vezan uz sadržaj vaših stranica ubacite ga na YouTube ili Google video. Možete aktivirati uključivanje video thumbnaila u rezultatima pretraživanja putem mape za video sadržaj što može dovesti do povečanja klikova na vašu stranicu. Kako izraditi video mapu pogledajte ovdje.


Ako želite dobiti par brzih povratnih linkova možete napraviti sljedeću stvar ako već niste. Kao prvo morate imati valjanu stranicu, znači da ima pravilno postavljene <title> i meta tagove. Sada upišite u adresnu traku sljedeću adresu: http://www.aboutus.org/vaša-domena.com i otvorite stranicu. Ako još niste upisani pojaviti će vam se poruka building article i za par sekundi imati ćete novi članak o vašim stranicama. Isto to možete učiniti i sa adresom http://whois.domaintools.com/vaša-domena.com. Na toj adresi imate i jedan zgodan alat, a zove se SEO Text Browser. Klikom na njega možete pogledati kako vaša stranica izgleda u očima tražilica. Postoji priča da pravi SEO majstori stranice pregledavaju u Lynx browseru kako bi dobili pravu sliku sadržaja u očima tražilica. Postoji i treća adresa za brzo stvaranje povratnih linkova, a to je http://www.cubestat.com/www.vaša-domena.com, ta stranica generira neke informacije o vašim stranicama (između ostalog i koliko stranica vrijedi) i stvara stalne linkove na rezultate. Nemojte zaboraviti zamijeniti vaša-domena.com sa vašom pravom adresom stranica.

I napokon smo došli do kraja ovog malog tutorijala o SEO optimizaciji. Neki tvrde da postoji 200+ načina SEO optimizacije i ljudi pišu cijele knjige o toj temi, mi smo ovdje samo malo zagrebali po površini. Ovaj tutorial vam može dati neku okvirnu sliku koliki je posao ta SEO optimizacija, što sve ona obuhvaća i koliko je potrebno da bi se vidjeli neki rezultati. SEO je igra čekanja, rezultate možete vidjeti tek nakon par mjeseci. Svakako počnite koristiti stranice Goolge Analytics i detaljno pratite statistiku vaših stranica, analizirajte rezultate i postupite sukladno s njima.

Par korisnih linkova:

PS: Imate nešto za dodati, želite nas ispraviti ili imate neku super SEO tipu? Slobodno se nadovežite i pomognite da ovo postane numero uno SEO tutorijal za sve zainteresirane! Komentari su otvoreni…

Hvala na čitanju do sljedećeg puta, Kroativ…

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

18 komentara

 • Bruno Šarić kaže:

  Ja osobno mislim da postoji jedan jedini način jer su faktori koji utječu na rejting jednaki za sve. Različite su samo strategije preko kojih se ostvaruje navedeno.

 • Sanny kaže:

  SEO je citava znanost, i koliko god da istrazujemo uvijek cemo naci nesto novo.
  Ja bih se samo osvrnuo da treba biti oprezan u optimizaciji, treba pripaziti i na stvari koje se NE SMIJU raditi. Evo par preporuka od mene sta se ne smije:

  – keyword stuffing: ubacivanje previse kljucnih rijeci, precesto ponavljanje kljucnih rijeci.
  – linkovanje na banovane sajtove ili sajtove sa neprimjerenim sadrzajem
  – nelegalni i zabranjeni sadrzaji na sajtu.
  – dupli sadrzaj: kopiranje sadrzaja sa drugih sajtova, ili dupli sadrzaj unutar vaseg sajta. Google nema tolerancije za dupli sadrzaj.

 • Ozren kaže:

  Ne bih se slozio sa autorom da su valid html i css kod, pravilna upotreba meta, heading, bold, list, itd. tagova te pozicioniranje sadržaja krucijalni za SEO. Pozicija sadržaja i heading imaju veze iako ne presudne, ali valid html i css kod nemaju nikakve veze sa SEO-m, a meta tagove da i ne spominjem. Većina najvažnijih tražilica (Google, Yahoo) meta tagove skoro potpuno ignorira.

  Za pozicioniranje stranice dakle bitan je sadržaj, optimizacija ključnih riječi te kvalitetni linkovi. Ove sve ostale stvari su nebitne ili vrlo malo bitne za dobar SEO.

 • Dejan Viduka kaže:

  Evo i jedan link sa predlogom za sve koji koriste CMS za izradu svojih sajtova.
  Elxis CMS http://www.cmscritic.com/archives/47-Top-5-SEO-Friendly-Content-Management-Systems.html

 • Ljacmi kaže:

  Hvala!!! Zeleni u razvoju…

 • DeeGee kaže:

  Ne znam da li su i vaša iskustva takva, ali primjetio sam da se čiste html stranice brže indeksiraju i bolje pozicioniraju na tražilicama od php ili sličnih generiranih stranica. Imam nekoliko primjera za neke ključne riječi gdje takve stranice koje su istovremeno, prilično friške, sa malo linkova, bez meta tagova, ali čisti html kotiraju više na googletu nego bolje optimizirane, starije stranice sa više linkova koje su generirane.
  Redovito je važno da se ključne riječi pojavljuju u imenu domene. Npr.portrait lighting vidi ko je prvi 🙂

 • Diogen Drugi kaže:

  Bravo Maestro!
  Kratko i jasno! Treba da se bavite profesurom! Ya to imate yaista talenta! Web je prepun dugih i nejasnih tutorijala kao da su ih pisali politi;ari! Ili, džsu pak kratki i siromašni informacijama!VAŠ tutorijal JE JEDAN OD ČASNIH IZUZETAKA! Sve Čestitke!

 • Pročitao sam brdo tekstova o SEO optimizaciji, ovaj Vaš je koncizan i mislim da onaj koji počinje razmišljati i raditi optimizaciju svojih stranica zasigurno ima dobar početak.
  Moj dodatak cijeloj priči jest nikako nemojte pretjerivati s ključnim riječima ! Sve čestitke
  hm i ovo moje pisanje bi trebalo predstavljati tipičan primjer off site optimizacije 🙂
  (ako ne zvuči glumpavo i ako napišem 10 kvalitetnih komentara), mada po novom google više zanemaruje do neke mjere noofollow u linkovima.

  • Pa dofollow linkovi imaju veću težinu i prenose više link juice-a ali link je link a posebno ukoliko dolazi sa tematski srodne stranice.

   Uostalom, zar ne bi bilo čudno da svaki link koji vodi do sajta bude dofollow?

   To bi sigurno privuklo pažnju Google antispam tima i prouzokovalo ručnu inspekciju sajta od nadležnih iz Google-a što mi moglo da rezultuje padom rejtinga sajta.

 • zeninho kaže:

  pre šturo napisano po meni..

 • Svaka cast za ovako kvalitetan clanak, koji bi jos mogli i nazvati Mala skola optimizacije za pretrazivace/trazilice 🙂

  Hvala sto ste izdvojili vremena da svoje znanje podelite i sa drugima koji tek zele da nauce osnove SEO.

  Naravno, ima tu jos dosta faktora koji uticu na optimizaciju ali za jednog pocetnika je ovo ponekad i previse. A sto se tice tebe Marine, iako mislis da je ovo sturo napisano, mislim da bi trebao da ponovo procitas, verujem da ce ti koristiti za tvoj sajt.

  Cini mi se da si zapeo jos kod H1 tag-a 🙂

 • sasa kaže:

  Svaka čast na članku!

 • Marko kaže:

  Ovo je solidan tutorial ali sve ovo danas ima preveliki broj stranica i sa ovim tek se dolazi do neke osnove, za trku za SERP treba puno vise.

 • Milena kaže:

  Svaka cast, ovo je prekrasno napisano za sve uzraste i strucne te nestrucne osobe.
  Puno toga se covjek nauci kad procita vas strano.
  Sretno i pozdrav

 • Dražen kaže:

  Korisni savjeti, iako je neke od njih protek vremena učinio malo neću reći zastarjelim ali suvišnim. Bilo bi zgodno editirati članak, te maknuti zastarjelo ili suvišno a dodati aktualne informacije.

 • Gasparovic kaže:

  Prvenstveno je potrebna odlična On page optimizacija i tek onda Of page, biti ću jednostavan ako imate vrhunsku On Page optimizaciju biti će te blizu najjačih i kad tome pridodate Of page to je onda jedan zatvoreni krug. Prvenstveno mi je žao privatnih iznajmljivača smještaja u Hrvatskoj, koji se bave izradom web starnica za apartmane, a u 90% slučajeva ne vode računa o optimizaciji i stoga te stranice kao i da ne postoje jer su na 156 mjestu. Svi se baziraju na izradu web stranica, ali ponavljam nikako nemojte zaboravljati na glavno bez čega se nemože uspjeti a to je On Page optimizacija: Ključne riječi u Alisau (link) pravilno raspoređene, ključne riječi po jačini u naslovu, također isto vriejdi za meta descripton, unutarnje linkanje obavezno itd…

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">